„UDYNIOWANI” to autorski pomysł Anny Buchholc – Prezes Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalnych „PASJA” w Płotach. Pomyślana jako forma promocji kulinarnego wykorzystania ciągle mało u nas popularnego warzywa – dyni.
Wychowankowie Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Waniorowie po raz drugi wzięli udział w tej imprezie, przygotowując na konkurs kulinarny potrawę z dyni. W zamyśle pani Ola Jaremko wspólnie z grupą chłopców zaplanowała dwa ciasta z dyni, jednak placek drożdżowy na bazie dyni zawiódł, ponieważ wyszedł z niego zakalec, natomiast babeczki dyniowe z dodatkiem marmolady okazały się wyśmienite a Krystian Paterek, który brał aktywny udział w ich przygotowaniu otrzymał wyróżnienie. Publiczność nie zawiodła, trudno było znaleźć wolne miejsce na sali, uczestnicy konkursu też nie zawiedli a gama prezentowanych potraw była jak zawsze imponująca. Tradycją imprezy jest też prezentacja dyniowych potraw nie biorących udziału w konkursie przygotowanych przez organizatora. Uznanie zebranych zdobywały smakowite desery ale bezsprzecznie rewelacyjna okazała się zapiekanka przygotowana przez samą panią prezes Annę Buchholc.
Zadowoleni uczestnicy ochoczo umawiali się na kolejne dyniowe spotkanie za rok.