Przyrządzanie potraw sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. 26 kwietnia grupa wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Waniorowie przeżyła fantastyczną przygodę kulinarną pod okiem pana Tomasza Grzelakowskiego, szefa kuchn z Akademii Kulinarnej. Bezpośredni udział w warsztatach kulinarnych wzięły cztery dwuosobowe drużyny złożona z wychowanków, jedna dwuosobowa drużyna nauczycieli, kolejną drużynę utworzyła goszcząca w ośrodku pani Ewelina Szydlik, inspektor w Wydziale Edukacji Starostwa Powiatowego w Gryficach razem z panem Tomaszem Grzelakowskim. W tygodniu poprzedzającym nasze spotkanie pan Tomasz Grzelakowski przyjechał do placówki, dostarczył zaproszenie na warsztaty dla dzieci, przedstawił plan warsztatów oraz listę potrzebnych artykułów. Warsztaty kulinarne zostały podzielone na dwa etapy: I etap część teoretyczna, wszyscy uczestnicy napisali test wiedzy na temat zdrowego żywienia. Następnie rozpoczęły się działania praktyczne, które były niezwykle inspirujące, w sposób profesjonalny i z dużym zaangażowaniem przeprowadzone pod okiem pana Tomasza Grzelakowskiego. Obejmowały one przygotowanie przez każdą drużynę wykwintnych dań: przystawki: tartinki capresse (tartinki z wędzoną makrelą i koprem), następna potrawa to danie główne: sałatka włoska z krutonami ziołowymi oraz deser: śniadaniowa fantazja. Podczas warsztatów kulinarnych młodzież oraz osoby je dopingujące poznały tajniki kuchni oraz zasady dobrych obyczajów przy stole. W planie zajęć uwzględnione zostały również zagadnienia z zakresu higieny, organizacji pracy w kuchni, zdrowego odżywiania i odpowiedniej diety. Program wyszedł naprzeciw zainteresowaniom dzieci. Miał na celu rozwijanie postawy twórczej, przyczyniającej się do pełniejszego rozwoju osobowości dziecka. Pan Tomasz Grzelakowski pokazał niezwykły talent kulinarny, ale również takt pedagogiczny, współpraca z nim będzie kontynuowana w przyszłości.