Za nami kolejna edycja konkursu kulinarnego MosChef, który już na stałe wpisał się w harmonogram naszej placówki. Tradycyjnie bohaterem konkursu kulinarnego było jabłko, którego wartości odżywcze są nie do przecenienia. Każda z grup miała za zadanie zaplanowanie i sporządzenie dania z jabłek. Kilka dni przed konkursem wykonaliśmy samodzielnie czapki kucharskie na tę okazję. Trzeba przyznać, że decyzja co do menu jabłkowego nie była łatwa, ale po grupowych naradach udało się wybrać słodkie danie, do przygotowania w czasie konkursu. Pierwsza grupa postanowiła upiec racuchy z jabłkami, druga grupa zdecydowała się również na jabłkowe racuchy, ale wykonała również wyśmienite kruche rogaliki z jabłkami, trzecia grupa również przygotowała pyszne racuchy z jabłkami, ale dodatkowo chłopcy ugotowali aromatyczny kompot jabłkowy, który wszystkim smakował wyśmienicie. Grupa dziewcząt postanowiła upiec ciasto z jabłkami. Ocenie podlegał również sposób podania jabłkowych smakołyków. Wytwory kulinarne poszczególnych grup oceniała komisja złożona z przedstawicieli poszczególnych grup, wychowawców, przewodniczącą komisji była nasza kucharka pani Marzenka. Trzeba przyznać, że konkurs był bardzo emocjonujący, staraliśmy się wykonać jabłkowe smakołyki jak najstaranniej, tym bardziej, że nagroda główna była bardzo atrakcyjna, a mianowicie zwycięska grupa pojedzie razem z wychowawcą na uroczystą kolację do restauracji Folga w Gryficach. Zwycięstwo przypadło w udziale chłopcom z grupy II, którzy pod kierunkiem pana Daniela Malitowskiego wykonali znakomite racuchy z jabłkami oraz kruche rogaliki z jabłkami – palce lizać. Grupa najmłodszych chłopców pod okiem pana Pawła Matuszewskiego również zabłysnęła kulinarnie, ich nagrodą będzie uroczysta kolacja podana w grupie.